Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

2+1 Μύθοι και Αλήθειες για τη χρήση της μάσκας

Ο κορονοϊός είναι πλεόν παρόν σε κάθε στιγμή της ζωής μας προκαλώντας πολλές φορές έντονη ανησυχία και πανικό.

Η χρήση της μάσκας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας δημιουργώντας πολλές φορές δυσφορία και δυσαρέσκεια.

Ας δούμε 3 μύθους και αλήθειες αναφορικά με τη χρήση της μάσκας:

1) Μύθος: Η παρατεταμένη χρήση μάσκας προκαλεί βαρεία βλάβη από έλλειψη οξυγόνου και συσσώρευση διοξειδίου του ανθρακα.

Αλήθεια:

Η αλήθεια είναι ότι η χρήση της μάσκας είναι για πολλούς ανθρώπους δυσάρεστη.

Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί καμία βλαπτική επίδραση της χρήσης της στην υγεία, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται σωστά και με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Τη δεδομένη στιγμή, η σωστή χρήση της μάσκας αποτελεί, μαζί με την τήρηση των αποστάσεων και το συχνό πλύσιμο των χεριών, το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη της διασποράς του ιού.

2) Μύθος: Η ιατρική μάσκα μίας χρήσεως είναι πιο αποτελεσματική από την πάνινη πολλαπλών χρήσεων.

Αλήθεια:

Η σωστή χρήση της μάσκας έχει ως στόχο την παρεμπόδιση της διασποράς μολυσμένων σταγονιδίων από τον έναν φορέα προς τους άλλους.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι και τα δύο είδη μάσκας (ιατρική & πάνινη), επιτελούν εξίσου καλά τον σκοπό τους.

Επομένως, τόσο η πάνινη όσο και η ιατρική μάσκα είναι εξίσου αποτελεσματικές, με την πρώτη να είναι ίσως πιο χρηστική και πιο οικονομική για το γενικό πληθυσμό.

Οι μάσκες μία χρήσης θα πρέπει να πετιούνται στον πράσινο κάδο απορριμμάτων και να μη χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία φορές. Ενώ, οι υφασμάτινες μάσκες θα πρέπει να πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία μετά από κάθε χρήση.

3) Μύθος: Οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια της φυσικής άσκησης.

Αλήθεια:

Η χρήση της μάσκας μειώνει την ικανότητα να αναπνέει κανείς άνετα.

Υπό κανονικές συνθήκες αυτό δεν έχει καμία επίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, η έντονη άσκηση σε συνδυασμό με την ύγρανση της μάσκας από τον ιδρώτα και την έντονη εκπνοή, φαίνεται να δυσκολεύει την αναπνευστική λειτουργία.

Συνεπώς, εφόσον δεν είναι εφικτή η χρήση της μάσκας κατά τη διάρκεια της φυσική άσκησης, είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και η υγιεινή ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Στο εργαστήριό μας μπορείτε να πραγματοποιήσετε το τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, κατόπιν ραντεβού! Το συγκεκριμένο τεστ διενεργείται είτε επί κλινικών συμπτωμάτων είτε έπειτα από σύσταση του θεράποντα ιατρού.

Για να κλείσετε το ραντεβού σας ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία καλέστε μας στο 2108086345.